İzmir’deki köy okullarında başlatılan “Hayalimi Kodluyorum Projesi” fuarla tanıtıldı
İzmir’de, Amazon Türkiye ve Hayalime Ortak Ol Topluluğu işbirliği ile yürütülen “Hayalimi Kodluyorum Projesi”nin tanıtımı için özel bir fuar düzenlendi.
Proje, İzmir’in Torbalı, Bornova ve Bergama ilçelerinde bulunan beş köy okulunda kodlama eğitimi vererek, 125 öğrenci ve 10 öğretmene ulaşmayı amaçlamaktadır. Bu hedefe ulaşabilmek için projenin başlangıcından itibaren eğitim materyalleri ve kaynaklar köy okullarına sağlanmıştır.
Ocak ayından bu yana kodlama eğitimi alan öğrenciler, “Gelecekteki Okulunu Hayal Et” temasıyla hazırladıkları kodlama projelerini İzmir’deki İzQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi’nde düzenlenen bir fuarda sergilediler. Bu özel etkinliğe, sadece öğrenciler ve öğretmenler değil, aynı zamanda Amazon Türkiye gönüllüleri de katıldı.
‘Geleceğe doğru önemli bir adım’
Amazon Türkiye İletişim Direktörü Hande Orhan, projenin amacını STEM (Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) ilkelerini öğrencilere tanıtarak öğrencileri desteklemek olarak açıkladı. Orhan sözlerine ise şöyle devam etti; ‘Bu hayali tüm dünyada bir büyük global vizyon olarak kuruyoruz ama Türkiye bacağında bu hayale de sağ olsunlar Hayalime Ortak Ol Topluluğu’yla birlikte hayata geçiriyoruz. Topluluk gerçekten hayalimize ortak oldular ve onlar sayesinde İzmir’i bir pilot bölge olarak belirledik. Buradaki köy okullarındaki çocuklara kodlama, kodlamayla birlikte problem çözme, bu yolla hem motor becerilerini geliştirme hem de zihinsel ve sosyal becerilerini geliştirmek için bir program başlattık.’ dedi.
‘Her çocuğun, her gencin bir hayali var’
Hayalime Ortak Ol Topluluğu Başkanı Atakan Atalar, 2017 yılında kurulan topluluğunun temel amacının eğitim, sanat ve spor alanlarında fırsat eşitliği yaratmak olduğunu ifade etti. “Uzun vadede, Atatürk’ün Cumhuriyeti kurduktan sonra Köy Enstitüleri’nin yarattığı değer nasılsa, biz de 21. yüzyılda teknoloji dünyasında benzer bir değer yaratmak istiyoruz. Her çocuğun, her gencin bir hayali var. Teknoloji dünyasında kodlama o hayallere giden yolculukta en önemli bir yerde olduğunu düşünüyoruz. Kodlamanın belli bir aşamasını geçtikten sonra çocuklarımıza, gençlerimize onları biraz daha yatay şekilde uzaklaştırıp endüstriyel kodlama, mekanik kodlama, robotik kodlama, oyun kodlama, uygulama kodlaması gibi alanlara sürüklemek istiyoruz.’ dedi.
‘Projeyi farklı bölgelere taşıyarak sürdüreceğiz’
Amazon Türkiye Ülke Müdürü Richard Marriott da projenin Türkiye’deki çocuklara uzun vadeli bir pozitif etki yaratma amacını taşıdığını ifade etti. Richard Marriott sözlerine şu şekilde devam etti; ‘Bu kapsamda, halihazırda dünyanın farklı bölgelerinde Amazon Future Engineer gibi programlarla bu konuda gelecek nesle fayda sağlamaya çalışıyoruz. Türkiye’de ise eğitim dönemindeki çocukları gülümsetmek ve onların hayatlarında uzun vadeli pozitif bir etki yaratmak adına, Hayalime Ortak Ol Topluluğu ile birlikte anlamlı bir proje başlatmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Proje kapsamında öğrenciler, STEM ilkeleri doğrultusunda yaptıkları çalışmalar ile fiziksel, bilişsel, duygusal ve sosyal becerilerini geliştirirken geleceğin becerilerini de edinme fırsatı yakalıyorlar. Hem çalışanlarımız hem de gönüllülerle el ele yürüttüğümüz projeyi önümüzdeki dönemlerde de farklı bölgelere taşıyarak sürdürmeyi hedefliyoruz.’ dedi.
Bu etkinlik, eğitimde fırsat eşitliğini artırmak ve STEM becerilerini geliştirmek amacıyla gerçekleştirilen işbirlikçi bir projenin sıcak ve başarılı bir örneği olarak öne çıkıyor.